6 SEO Tools Untuk Menaikkan Ranking Website Anda

SEO Tools

Sebelum admin terus senaraikan SEO tools yang boleh digunakan untuk menaikkan ranking website, lebih baik untuk admin terangkan dulu pengertian SEO di dalam digital marketing.

SEO (Search Engine Optimisation) ialah langkah yang boleh digunakan untuk menaikkan rangking sesebuah website supaya mendapat kedudukan yang tinggi di dalam enjin carian (search engine) seperti Google, Bing dan Yahoo.

Terdapat dua jenis SEO iaitu on-page SEO dan off-page SEO.

Apa itu on-page SEO dan off-page SEO?

On-page SEO ialah proses yang dapat dilakukan di website sendiri seperti penulisan blog. Manakala off-page SEO pula ialah tindakan yang dilakukan luar dari website kita sendiri; seperti menulis content di website lain dan meletakkan link kembali (backlink) ke website kita.

Apa itu SEO tools

SEO tools ialah software yang digunakan untuk menyemak data di website. Antara data yang ditunjukkan adalah kedudukan kata kunci (keyword), backlink dan strategi pesaing (competitor).

Terdapat banyak SEO tools yang dapat digunakan. Disini admin cuma akan senaraikan 6 tools terbaik yang anda boleh cuba gunakan.

1. SE Ranking – Your Ultimate SEO Solution

SE Ranking merupakan antara SEO tools yang paling mudah digunakan berdasarkan perbandingan yang dibuat oleh admin. Kebanyakan peniaga kecil-kecilan (small business) menggunakan SE Ranking disebabkan ianya direka dengan sangat ringkas (simple) dan mudah difahami.

Panel SE Ranking dilengkapi dengan Ranking, Analytics and Traffic, Competitors, Marketing Plan, Website Audit, Backlink Monitor dan Social Media. Pada pendapat admin, SE Ranking tergolong dalam kategori Local SEO dimana ianya sesuai untuk bisnes yang mempunyai kedai fizikal.

SEO Tools SE Ranking

Jika anda memerlukan SEO tools yang mudah digunakan, SE Ranking merupakan tools yang perlu anda pertimbangkan.

2. Ahrefs – SEO Tools & Resources To Grow Your Search Traffic

Rata-rata semua yang berada dalam industri digital marketing mesti pernah dengar berkenaan Ahrefs. Ahrefs merupakan largest website crawlers dan antara SEO tools yang sering digunakan oleh mana-mana agensi digital marketing.

SEO Tools Ahrefs
[Kredit]

Site Audit merupakan ciri (feature) popular yang ditawarkan Ahrefs. Apa yang dilakukan oleh Site Audit adalah dengan mengesyorkan penambahbaikan yang diperlukan oleh website. Hal ini membolehkan website anda rank dengan lebih baik dan cepat di search engine.

Selain itu, Competitor Analysis juga adalah feature terbaik Ahrefs. Feature ini digunakan untuk mengenalpasti pesaing yang terdekat dalam niche yang sama.

Apa yang admin dapat rumuskan, Ahrefs adalah antara SEO tools terbaik dan menyeluruh (all-in-one SEO tools); juga sesuai untuk agensi marketing yang mempunyai pengetahuan berkenaan SEO.

3. Semrush – Online Visibility Management Platform

Semrush merupakan SEO tools yang dilengkapi dengan feature yang pelbagai. Antara kelainan Semrush adalah ia turut digunakan sebagai Digital Analytics, Paid Search Intelligence, dan Social Media Management.

SEO Tools Semrush

Selain itu, antara feature popular Semrush adalah Competitive Research. Feature ini membolehkan anda untuk membuat perbandingan domain antara website anda dan website pesaing anda.

Apakah kelebihan Competitive Research ni?

Antara kelebihannya adalah anda, anda boleh terus membuat perbandingan dengan maksimum 5 competitor terdekat anda. Jadi, anda boleh mengetahui dengan lebih jelas, dari mana traffic datang bagi setiap domain.

4. Squirrly SEO – AI Marketing Tools and EdTech

Squirrly SEO merupakan antara plugin wordpress yang paling mudah dan sesuai untuk sesiapa yang bukan dalam kalangan pakar SEO. Neil Patel turut menyebut bahawa Squirrly SEO merupakan tools yang lengkap untuk memastikan content dioptimalkan ke tahap yang lebih maksimum.

SEO Tools Squirrly SEO
[Kredit]

Penggunaan Squirrly SEO ternyata lebih mudah disebabkan ia mempunyai Live Assistant. Live Assistant ini membantu penulis untuk menganalisa penulisan anda secara automatik sesuai untuk bacaan (readibility) SEO dan pembaca.

Pelaksanaan Squirrly SEO ternyata berbeza jika dibandingkan dengan SEO tools yang lain.

Sebagai contoh, jika anda sedang menulis artikel di Squirrly SEO; paparan Live Assistant akan terus bertukar hijau jika anda memenuhi kriteria yang dikehendaki.

Jika anda merupakan seorang pemula (beginner) dalam bidang SEO, admin galakkan anda untuk guna Squirrly SEO sebagai permulaan.

5. Ubersuggest by Neil Patel

SEO tools yang seterusnya adalah Ubersuggest by Neil Patel. Ubersuggest merupakan antara SEO tools dengan papan pemuka (dashboard) yang sangat ringkas.

SEO Tools Ubersuggest

Ubersuggest dikategorikan sebagai content anaytics dimana tools ini lebih memfokuskan ke arah penghasilan content. Panel dashboard bagi Ubersuggest juga hanya merangkumi Keyword Analyzer, Competitive Analysis dan SEO Explorer.

Pada pendapat admin, Ubersuggest sesuai untuk sesiapa yang mementingkan content. Hal ini disebabkan oleh tools ini yang sangat membantu dari segi cadangan content (content suggestion) dan kata kunci panjang (long-tail keyword).

Di samping itu, tools ini sesuai untuk sesiapa yang ingin melakukan keyword analysis, backlink atau website analysis secara pantas.

6. Diib

Diib merupakan antara SEO tools yang underrated juga sangat mampu milik. Diib berada dalam kategori SEO, Social Media Analytics Tools dan Web Analytics.

SEO Tools Diib
[Kredit]

Antara yang menarik berkenaan Diib ialah ianya menyediakan fungsi tugas harian (daily based task) bagi meningkatkan website growth. Apabila anda telah menyelesaikan tugas yang diberikan, skor website akan semakin meningkat.

Di samping itu, dashboard Diib sangat user-friendly dan mudah untuk digunakan. Walaupun mempunyai paparan yang ringkas, Diib menggabungkan data dari Facebook, Google Analytics dan Google My Business supaya dapat memberikan cadangan yang lebih berkualiti bagi website anda.

Berdasarkan pemerhatian admin, walaupun masih ramai yang belum pernah menggunakan Diib; tapi rata-rata pengguna sangat berpuas hati dengan servis SEO yang ditawarkan.

Kesimpulan

Admin harap anda semua mencuba SEO tools yang telah disenaraikan di atas. Cuma apa yang anda perlu ingat, pastikan anda memilih SEO tools yang betul sesuai berdasarkan matlamat anda.

Kenapa?

Bayangkan jika anda hanya mementingkan kualiti content. Pastinya pilihan SEO tools yang sesuai adalah Squirrly SEO.

Bagaimana jika anda perlukan semua tools yang ditawarkan, tapi anda tidak tahu cara sebenar penggunaan SEO tools?

Akhirnya, anda hanya membeli pakej lengkap SEO tools (all-in-one) tanpa menggunakannya disebabkan anda tiada kepakaran dalam bidang SEO.

Di sinilah Dezeek Media memainkan peranan penting. Kami bukan sahaja dapat menganalisis website anda. Namun, kami juga mampu memberikan strategi SEO terbaik untuk menaikkan ranking website anda dengan harga yang berpatutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *